ZIUA SMURD CLUJ

SMURD funcționează la Cluj-Napoca din anul 1994.

La 1 iulie 1994, ora 14:18, la Dispeceratul Pompierilor se primește primul apel al SMUR Cluj. SMURD (inițial SMUR) a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Köln, Germania. Mașinile de intrevenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln. Modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se afla pacientul în suferință. Astfel de modele există în Germania, Franța, SUA, unde pompierii sunt direct implicați în acordarea primului ajutor și a asistenței medicale de urgență.
Din anul 1994 până în anul 2000, cele două linii de gardă a medicilor și paramedicilor au fost voluntare. Începând cu anul 2000, garda medicilor a fost parțial plătită prin linia de garda a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulți.

SIGLA-SMURD-CLUJ-150x150

Incepând cu anul 2000 serviciul SMURD este finațat de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD.
Anul 2007 a reprezentat un an al schimbărilor pentru SMURD Cluj:
– În luna martie SMURD Cluj a achiziționat o mașină de intervenție pentru medic, din banii donați de clujeni prin programul 2% în anul 2006. Aceasta mașină joacă un rol important în dezvoltarea SMURD-ului în județul Cluj, astfel putem să intervenim în zonele greu acesibile pentru o ambulanță normală și să ajungem rapid la locul accidentelor din județul Cluj.
– În luna aprile, după mult efort depus de Dr. Moldovan și ISU Cluj, prin Generalul Vasile Șomlea, SMURD Cluj primește prima ambulanță nouă marca Volkswagen Crafter, în valoare de 160.000 euro, cumparată de Primariă și Consiliul Local Cluj. Această ambulanță intră în categoria celor mai moderne ambulanțe din România, fiind dotată cu aparatura și echipamente de ultimă generație. În luna mai a anului 2007, am mai primit 5 ambulanțe cumpărate de Consiliul Județean Cluj: 1 mașină de tip C1 (Terapie Intensivă Mobilă), 3 ambulanțe de tip B (echipaj de prim ajutor) și 1 mațină de medic de urgență.
– Până în luna august 2007, timp de 13 ani SMURD Cluj a avut doar un singur echipaj în intervenție, care a asigurat asistența medicală de urgență de înaltă calitate neîntrerupt. 1 august 2007 este o zi importanta pentru istoria SMURD Cluj, din această dată au intrat în intervenție încă 4 echipaje SMURD, 1 de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) aflat la unitatea de Pompieri Colina, care deservește Cluj-Napoca și 3 echipaje de prim ajutor aflate în Dej, Huedin și Turda în cadrul detașamentelor de pompieri. Astfel putem să acoperim o mare parte din județul Cluj și putem să ajungem la cei aflați în suferință într-un timp cât mai scurt.

Ministerul Sănătății Publice a mai dotat SMURD Cluj în anul 2008 cu o ambulanță de Terapie Intensivă și 5 ambulanțe de prim ajutor.
Din 12 aprile 2008, s-a inaugurat un nou sediu SMURD în localitatea Gilău, dotat cu o ambulanță de tip B2 « Prim ajutor și transport », primită de la Ministerul Sănătății Publice. Tot în 2008 s-a înființat un nou echipaj de prim ajutor si transport în localitatea Aghireș. În anul 2010 s-a inaugurat al 6-lea echipaj de prim ajutor și transport, în localitatea Băișoara. În data de 26 noiembrie 2011 se deschide Centrul Regional de Instruire în Prim Ajutor și Descarcerare, care are ca scop instruirea atât a paramedicilor pompieri din județele alăturate Clujului cât și instruirea paramedicilor voluntari din cadrul SMURD Cluj. Tot în aceeași zi prin programul operațional regional REGIO sunt primite mașini pentru echipajele de prim ajutor cât și o mașină nouă de Terapie Intensivă Mobilă. În anul 2013 s-a inaugurat al 7-lea echipaj de prim ajutor și transport, în localitatea Mociu.

Astfel astăzi SMURD Cluj are în intervenție 7 echipaje: 2 de de terapie intensivă mobilă în Cluj-Napoca, unul la Detașamentul de Pompieri Cluj format din 1 medic, 1 șofer pompier-paramedic și 3 paramedici (studenți la medicină voluntari sau asistenți) un echipaj la Detașamentul de Pompieri Secția Colina cu personal angajat format din 1 medic, 1 asistent și 3 pompieri-paramedici 6 echipaje de prim ajutor aflate în: Dej, Gilău, Huedin, Turda, Aghireș, Băișoara și Mociu formate din 3 pompieri-paramedici.
Pe parcursul existenței SMURD, în cadrul serviciului au activat peste 1000 de paramedici voluntari și peste 200 de medici. În continuare una din liniile de gardă SMURD este asigurată de paramedici voluntari (studenți la facultatea de medicină) special instruiți în acest sens. Astăzi pentru SMURD Cluj lucrează peste 35 de medici specializați în medicină de urgență sau anestezie și terapie intensivă, 15 asistenți medicali, peste o sută de pompieri-paramedici și o sută de voluntari studenți la medicină.