Echipajele ISU Cluj au acționat, în ultimele 24 de ore, pentru gestionarea unui număr de 54 de intervenții, dintre care 46 de cazuri SMURD, iar personalul operativ a desfășurat trei recunoașteri în teren pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea intervenției și a timpilor de răspuns în situații de urgență.
Dintre misiunile desfășurate, amintim cele două intervenții ca urmare a accidentelor produse pe strada Unirii din municipiul Dej și pe strada Plopilor din municipiul Cluj-Napoca, fără a fi necesar transportul persoanelor implicate la spital
Atragem atenția asupra importanței păstrării “cărții de salvare la bord” la parasolarul din dreptul șoferului, care pune la dispoziția pompierilor salvatori, în cazul unui accident rutier a informațiilor tehnice relevante (poziționarea airbag-urilor, a rezervoarelor de combustibil, acumulatorului, punctelor adecvate de tăiere etc.) și care poate să asigure scăderea timpul de răspuns și, totodată, creșterea numărului persoanelor salvate cu până la 30%. ”Cartea de salvare la bord” poate fi găsită și descărcată pentru a fi printată accesând site-ul: http://csb.acr.ro/.
De cele mai multe ori, în procesul de salvare a persoanelor încarcerate în propriile autoturisme se pierde timp prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței la diversele modele de autoturisme reprezintă o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Confruntându-se în lupta lor cu bucăți de oțel și cu armături ale caroseriei, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față. Mai mult, anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc atât pentru echipajele de intervenție, cât și pentru persoanele ce așteaptă să fie salvate.
Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență persoanelor aflate in dificultate.
Totodată, Centrul Operațional monitorizează atent situațiile ce pot prezenta diverse riscuri pentru cetățeni și are în vedere dispunerea imediată a măsurilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți și de bunuri materiale.